0
Menu

Zo maak je je fixie winterklaar

VYDZ in de winter

De dagen worden korter, het wordt kouder en Kerst komt steeds meer in de buurt: de winter komt eraan. Ook in de winter kun je heerlijk fietsen met jouw fixie, maar dan moet je de fiets wel eerst winterklaar maken. Wij geven je graag vier tips om jouw fiets op de juiste manier klaar te maken voor de winter.

Tip 1: koop een spatbord

In de wintermaanden is het niet alleen kouder, maar ook natter. Dit betekent dat je meer behoefte hebt aan een spatbord op jouw fixie. Door een spatbord op je fixie te plaatsen, voorkom je dat je na iedere fietstocht thuis komt met een natte, vieze rug vol regenwater, modder en andere viezigheden. Zeker als je van plan bent veel te gaan fietsen in de winter – ook als het regent! – raden wij je aan een spatbord te kopen voor jouw fixie.

Tip 2: zorg voor goede verlichting

In de winter wordt het langzamer licht in de ochtend en is het in de namiddag vaak al schemerig of zelfs donker. Fiets je graag in de ochtend, in de late middag of in de avond, dan kun je niet zonder goede verlichting. Om jouw fixie winterklaar te maken, is het dan ook een must goede verlichting aan te schaffen. Je hoeft geen grote lampen op je fixie te zetten: als je maar goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers.

Ook als je over goed verlichte wegen fietst, is het belangrijk goede verlichting te kopen voor jouw fixie. Met goede verlichting ben je niet alleen zichtbaar in de schemering of in het donker, maar ook als het mistig is, als het regent of als het sneeuwt. En omdat deze weersomstandigheden veel voorkomen in de winter, is goede verlichting onmisbaar.

Tip 3: geef de fiets een grote beurt

Ook kun je jouw fixie winterklaar maken door de fiets een grote beurt te geven. Ten eerste controleer je alle onderdelen van de fiets. Zit alles nog goed vast? Zijn alle onderdelen schoon? Zitten er geen beschadigingen op de onderdelen?

Vervolgens check je de banden van je fiets, de verlichting van je fixie, de bel en controleer je of de trappers goed werken. Zijn de banden wat slap, dan pomp je deze op. Doet de verlichting het niet meer zo goed, dan koop je alvast nieuwe lampen. Draaien de trappers niet meer zo soepel als je gewend bent, dan doe je hier wat olie op. Door dit soort kleine handelingen uit te voeren, maak je jouw fixie winterklaar. Tot slot geef je jouw fixie een goede poetsbeurt, zodat de fiets er weer netjes uit ziet. In de winter zal de fiets vanzelf weer vies worden, maar na een grote poetsbeurt kun je weer even vooruit.

En heb je geen tijd of zin om jouw fixie zelf een grote beurt te geven? Dan breng je jouw fiets gewoon even naar de fietsenmaker. Ook als je niet precies weet waar je naar moet kijken als je jouw fixie een grote beurt geeft, is dit een goed idee. Een fietsenmaker kan jouw fiets voor een aantrekkelijke prijs volledig onder de loep nemen.

Tip 4: bewaar je fixie op een droge plek

In elk seizoen kan het ‘s nachts regenen, maar in de winter zal het naast regenen ook gaan vriezen. Dit komt je fixie natuurlijk niet ten goede. Daarom raden wij je aan je fixie ‘s nachts op een droge plek te bewaren. Dit zal de levensduur van je fixie flink verlengen én je kan er ‘s ochtends direct mee weg fietsen. Heb je geen schuurtje of opbergplaats waar je fixie neergezet kan worden? Dan kun je een mooi ophangsysteem gebruiken, die je in je huis aan de wand monteert. Zo is je fixie meer dan alleen een fiets, het is ook direct een prachtstuk aan je muur.

Wij wensen alle VYDZ’ers natuurlijk een prettige winter toe. Heb je vragen over je VYDZ? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Deel dit bericht via:

You might also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *