Wat is een fixie en wat is de geschiedenis?

VYDZ.nl Wat is een fixie single speed fiets en wat is de geschiedenis?

Geen tijd te verliezen. Het moet sneller en sneller, want elke meter telt! Dat is wat fanatieke baanwielrenners vroeger al in hun achterhoofd hadden om nog betere records te behalen. Maar hoe zorg je voor nóg meer snelheid? Precies, je neemt het materiaal goed onder de loep! Dat een slimme montageaanpassing uiteindelijke resulteerde in het ontstaan van de ‘fixie’ kon niemand vermoeden, maar wij zijn er blij om! 

Wat is een fixie?

De uiteindelijke aanpassing was aan de aandrijving van de fiets. Bij een fixie wordt het tandwiel direct op het wiel gemonteerd. Wie vooruit wil komen, moet trappen. En remmen? Die zijn er niet, maar in plaats daarvan duw je de pedalen achteruit en de fiets komt tot stilstand. En trap je lang genoeg achteruit, dan kun je zelfs achteruit fietsen. Doe eens gek! De fietser is dus helemaal in controle. De sportieve wielrenners werden als het ware één met hun fiets en dat zorgde voor een nog betere feeling met de baan en die gewilde extra tijdwinst. De echte doortrappers kunnen hun lol op met deze zogenaamde fixed gear bike, maar voor degenen die soms hun benen graag even stilhouden tijdens het fietsen is er goed nieuws: de single speed!

De single speed

Alle voordelen van een fixie, maar dan met extra comfort! De single speed heeft een mechanisme waarbij je kunt terugtrappen, wat vergelijkbaar is met een fiets met versnellingen. Rijden op de single speed is eenvoudiger dan op een fixed gear bike. Remmen kan gewoon met de handrem of terugtraprem (welke op alle onze single speeds aanwezig is) en je hoeft je geen zorgen te maken over het inschatten van bochten. Je remweg is korter, omdat je je benen stil kunt houden. En met één versnelling weet je precies waar je aan toe bent. Lekker back to basic! Maak je je druk om onderhoud? Niet doen, de single speed is makkelijk in onderhoud en wat er aan onderhoud is, kun je gemakkelijk zelf doen. Er zijn weinig onderdelen om te onderhouden en je kunt er daarnaast ook nog eens heel makkelijk bij.

VYDZ.nl Wat is een fixie single speed fiets en wat is de geschiedenis?

Fix jouw fixie!

De fixie is niet zomaar een fiets. Sommigen noemen het ook wel de oerfiets: een fiets zonder alle onnodige onderdelen. Pure eenvoud met alleen hoognodige materialen die de kwaliteit van fietsen centraal stelt. Toch is elke fixie uniek, want met gave accessoires kun je hem helemaal aanpassen naar eigen smaak. Van hele toffe verlichting tot handige bekerhouders voor die Double Chocolate Chip Crème Frappuccino onderweg naar het werk.

Geschiedenis fixie

De early adopters van de retro fixie zijn te vinden in Amerika. In New York werd het zelfs een complete hype onder fietskoeriers! Ze werden onwijs behendig in het verkeer en dat maakte ze nog concurrerender. De fixie geeft je meer gevoel met de fiets, is licht van gewicht, makkelijk te onderhouden en daarnaast heel betaalbaar. Fietsliefhebbers in Europa volgden daarom natuurlijk snel. Het resultaat? De fixie is een geen hype, maar een absoluut blijvertje in ons straatbeeld. Hoera, voor de fixie! Ontdek ook zelf alle voordelen van de single speed en kies nu jouw favoriete design in onze webshop!

Benieuwd waarom fietsen steeds populairder wordt én wat de laatste trends zijn? Lees dan ook onze blog ‘Waarom wordt fietsen steeds populairder & wat zijn de trends?

VYDZ

Deel dit bericht via:

You might also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *