0
Menu

Verschillen tussen Single Speed en Fixie

Wat zijn nou precies de verschillen tussen Single Speed en Fixie fietsen? In de Nederlandse steden zijn Single Speed- en Fixie-fietsen steeds populairder. Door voor een dergelijk model te kiezen, heb je het beste uit twee werelden! Een Fixie of Single Speed vormt namelijk een kruising tussen een normale stadsfiets en een racefiets. Onder meer fietskoeriers maken veel gebruik van dit model fiets. Waar deze fietsen voorheen vaak als stadsfiets gebruikt werden, zijn er tegenwoordig complete clubs en wedstrijden voor mensen die op een Single Speed of Fixie rijden. In deze blog beschrijven we de verschillen tussen beide modellen fietsen.

Wat is een Fixie-fiets?

Een Fixie, welke ook wel een Fixed Gear genoemd wordt, is een fiets zonder een vrijwielmechanisme. Dit betekent dat het tijdens het gebruik van de fiets niet mogelijk is om de trappers stil te laten staan. Je bent genoodzaakt om zelfs zonder kracht te zetten, mee te bewegen met de trappers. Vaak kies je bij een Fixie voor een fiets met één versnelling, wat ook wel een Single Speed fiets genoemd wordt. Zoals bij de beschrijving van de Single Speed duidelijk zal worden, is een Single Speed niet altijd een Fixie. Het simpele mechanisme van deze fiets maakt dat veel fietsers dit model prettiger vinden dan de traditionele stadsfiets. Houd er rekening mee dat het met name in het begin erg wennen is, dat de trappers niet stil gehouden kunnen worden.

Verschil met een Single Speed-fiets

Eerder werd al beschreven dat een Fixie een onderdeel is van de categorie met Single Speed-fietsen. Onder een Single Speed verstaan we fietsen met één versnelling. Veel van de Single Speeds hebben een zogenaamde flip-flop naaf. Zo’n naaf biedt het voordeel dat deze op twee manieren gebruikt kan worden. Aan beide zijden van deze naaf zit een tandwiel, die het mogelijk maakt om de Single Speed in te stellen als een Single Speed, of als een Fixie. Door voor de Single Speed-instelling te kiezen blijft het mogelijk om de trappers van de fiets stil te houden. Dit is het belangrijkste verschil ten opzichte van de Fixie, waarbij dit in geen geval mogelijk is. Zeker wanneer je ook in heuvelachtige gebieden wilt kunnen fietsen, kan het verstandig zijn om voor de Single Speed te kiezen. Ben jij op zoek naar jouw Single Speed? Kijk dan hier

 

 

 

Deel dit bericht via:

You might also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *