0
Menu

Hoe vervang je de fietsband van jouw VYDZ?

Dikke pech: je hebt een lekke band. Het gebeurt nou eenmaal en overkomt iedereen wel een keer. Maar hoe vervang je de fietsband van jouw VYDZ? Volg ons stappenplan en je bent zo weer onderweg.

Gereedschap voor vervangen de fietsband

Wat heb je nodig?

• Een nieuw binnenband
• Bandenlichter
• Een bandenreparatieset
• Fietspomp

Stappenplan voor het vervangen van de fietsband

Volg de stappen en jouw fietsband is direct gefikst.

Stap 1: Pas op leg je VYDZ op de derailleur

We snappen dat een lekke band frustratie geeft. Maar pas wel op. Let op dat je VYDZ niet steunt op de achterderailleur. Deze beschadig je namelijk makkelijk.

Stap 2: Het ventiel

Draai eerst het ventieldopje en de ventielring los.

Stap 3: Buitenband loshalen

Pak een bandenlichter en het wiel. Zet de bandenlichter tussen de velg en de band. Pas op dat je niet de binnenband meeneemt. Je kunt de velg als hefboom gebruiken. Zo wip je de buitenband makkelijk los. Op het moment dat de buitenband is los is, houd je de bandenlichter vast en trek je deze langzaam rond. Zo haal je de band makkelijk van de velg.

Stap 4: Het gat vinden en plakken in de binnenband

Zit het gaatje in de binnenband? Haal de binnenband los en pomp wat lucht in de band. Voel met je handen waar er lucht ontsnapt uit de binnenband. Of luister met je oor. Begin altijd bij het ventiel. Zodat je precies weet waar je bent begonnen met controleren. Het gat gevonden in de binnenband? Schuur rondom deze plek de binnenband licht op. Pomp opnieuw weer een beetje lucht in de band en smeer de lijm op het opgeschuurde stuk. Druk de bandenplakker stevig op de binnenband en laat het ongeveer twee minuten drogen. Is de binnenband geplakt? Dan monteer je deze weer aan de binnenkant van de buitenband. Check altijd vooraf of de buitenband ook goed is.

Stap 5: Controleer je buitenband

Zit het gat niet in de binnenband? Dan controleer je uiteraard de buitenband. Kijk of er geen scherpe voorwerpen door de buitenband heen steken of dat er vuil in zit. Anders rijd je de band zo weer lek.

Stap 6: Zet de binnenband weer terug

Is de binnenband geplakt en de buitenband netjes? Zet dan de nieuwe of geplakte binnenband terug. Druk het ventiel eerst door de velg. Schroef de ventielring lichtjes vast. Pomp een beetje lucht in de binnenband. Zo leg je de binnenband makkelijk in het velgbed.

Stap 7: Buitenband weer monteren

Druk de buitenband in het velgbed. Dit kan zonder bandenlichter. Tevens raden wij dit ook aan, want zo voorkom je dat de band weer lek gaat. Start bij het ventiel, zo weet je precies waar je bent begonnen. Heb je moeite met de buitenband? Laat een beetje lucht uit de band lopen. Zo gaat het makkelijker.

Stap 8: Oppompen maar en weer VYDZ’en

Alles klaar en zit alles goed? Dan rest alleen nog maar oppompen en natuurlijk weer VYDZ’en!

Deel dit bericht via:

You might also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *